top of page

Wat is dierfysiotherapie

Wat is dierfysiotherapie en wat kan het voor u en uw dier betekenen?

Dierfysiotherapie is simpel gezegd: fysiotherapie voor dieren. Voor mensen is fysiotherapie een alledaags begrip. Bij klachten aan het bewegingsapparaat ga je naar de fysiotherapeut om je te laten behandelen. Dit kan met dierfysiotherapie ook met uw dier. Het is belangrijk te beseffen dat fysiotherapie ook bij dieren een essentiële bijdrage kan leveren aan het herstel van een blessure, revalidatie na een operatie, verlichting van pijnklachten of het voorkomen van een blessure door een tijdige screening. Dierfysiotherapie kan bestaan uit verschillende behandelmethodes zoals:

  • Massage

  • Mobilisaties

  • Manipulaties

  • Oefentherapie

  • Lasertherapie

  • Hydrotherapie

  • Dry needling

maar ook huiswerkoefeningen, informatie en adviezen aan de eigenaar van het dier.

 

In de huidige samenleving worden onze huisdieren steeds belangrijker voor ons en maken deel uit van het gezin. In plaats van alleen huishond wordt er steeds meer gevraagd van onze trouwe viervoeter en wordt de hond steeds meer een atleet. Het is belangrijk te beseffen dat ook voor hen een goede balans tussen belasting en belastbaarheid essentieel is. Net zoals de mens kan een hond geblesseerd raken tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Daarnaast krijgen ook zij te maken met ouderdomsverschijnselen, zoals het afnemen van spierkracht en het verminderen van de beweegbaarheid van de gewrichten. 

Naast dat onze trouwe viervoeter last kan hebben van een blessure of aandoening, geldt dit ook voor paarden. Paarden worden al duizenden jaren gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder sportprestaties. Waar sportprestaties worden verwacht, kunnen blessures opgelopen worden. Een paard kan naast een intensieve training ook klachten oplopen door gekke sprongen in de wei, een verkeerd liggend zadel, een operatie, vastliggen in de stal, een kleine blessure of een verkeerde houding van de ruiter. 

Dierfysiotherapie richt zich op klachten van het bewegingsapparaat bij dieren en mag alleen uitgevoerd worden door een erkend dierenfysiotherapeut. Je bent alleen erkend dierenfysiotherapeut wanneer je eerst de 4-jarige opleiding tot humaan fysiotherapeut hebt behaald en daarna de 2-jarige opleiding tot dierenfysiotherapeut hebt behaald. De studie dierfysiotherapie richt zich op paarden en honden, maar je kunt uiteraard ook met andere diersoorten (katten, konijnen, vee) terecht bij een dierenfysiotherapeut. 

Dierfysiotherapie, dierfysio, rikkert dierfysiotherapie, hond, paard
Dierfysiotherapie, dierfysio, rikkert dierfysiotherapie, hond, paard
bottom of page