top of page

Onderzoek

Hoe ziet een afspraak bij een dierenfysiotherapeut eruit?

De eerste afspraak zal bestaan uit een intake, onderzoek en behandeling. 

​

Anamnese (intakegesprek)

In dit gesprek worden er vragen gesteld over de klachten van het dier, de ontstaanswijze en het verloop. Ook wordt er gevraagd naar de voorgeschiedenis, wanneer deze bekend is bij de eigenaar. Als allerbelangrijkste worden de verwachtingen van de eigenaar en de hulpvraag besproken.

​

Inspectie in stand

Het dier wordt in stand geobserveerd. Dit is om een indruk te krijgen van de algehele conditie. Er wordt gekeken naar de vacht, bouw en het gewicht van uw dier. Maar ook naar verschillen in symmetrie van de spieropbouw, eventuele zwellingen en standafwijkingen van de benen/poten en de wervelkolom. 

 

Palpatie (voelen)

Door uw dier te palperen wordt er op een rustige manier kennis gemaakt met elkaar. Het bevoelen van het gehele lijf van het dier met de handen verschaft erg veel informatie. Zo wordt er gevoeld naar temperatuurverschillen, zwellingen, pijn, spierspanning en huidafwijkingen (littekens). Dit kan al een indicatie geven van waar het probleem zich bevindt. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

Inspectie in bewegen

Het dier wordt in beweging geobserveerd. Hierbij worden verschillende gangen beoordeeld, in een rechte lijn en een volte. Dit is om een indruk te krijgen van het gangbeeld van uw dier. Er wordt gekeken naar de algehele mobiliteit, belasting, compensatie en onregelmatigheden.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

Functieonderzoek

Met de verkregen informatie van de voorgaande onderdelen kan er een gericht onderzoeksplan worden opgesteld. Het lichamelijk onderzoek van uw dier kan bestaan uit een orthopedisch en/of neurologisch onderzoek. Hierin zal er gekeken worden naar de mobiliteit van de gewrichten, links-rechts verschillen, pijn, eindgevoel van bewegingen, verloop van bewegingen en de aan- of afwezigheden van reflexen. 

 

Opstellen behandelplan

Na het gehele onderzoek zal er een diagnose gesteld worden en een hierbij behorend behandelplan. Dit behandelplan wordt met u doorgenomen en wanneer nodig overlegd met de behandelend dierenarts. 

Dierfysiotherapie, dierfysio, rikkert dierfysiotherapie, hond, paard
Dierfysiotherapie, dierfysio, rikkert dierfysiotherapie, hond, paard
Dierfysiotherapie, dierfysio, rikkert dierfysiotherapie, hond, paard
bottom of page